فیبوناچی-ریتریسمنت چیست؟
اصطلاح فیبوناچی در تحلیل تکنیکال به ناحیههای حمایتی (مانع افت بیشتر قیمت میشود) و مقاومتی (مانع رشد بیشتر قیمت میشود) اطلاق میشود. سطوح فیبوناچی ریتریسمنت با خطوط افقی در ترازهای کلیدی فیبوناچی برای نشان دادن نواحی مقاومت و حمایت قبل از شروع روند آتی رسم میشوند. این سطوح با رسم یک خط روند بین بالاترین و پایینترین سطح قیمت و سپس تقسیم فاصله عمودی به نسبتهای کلیدی فیبوناچی (۲۳٫۶%، ۳۸٫۲%، ۵۰%، ۶۱٫۸% و ۱۰۰%) ایجاد میشود.
ساختار Fibonacci Retracement
ابزار فیبوناچی ریتریسمنت یک ابزار محبوب در بین تحلیلگران تکنیکال برای شناسایی موقعیتهای معاملاتی، تعیین حد ضرر و سود، و استراتژیهای معاملاتی است. مفهوم ریتریسمنت در بسیاری از اندیکاتورها مانند سطوح Tirone، الگوی گارتلی و امواج الیوت استفاده میشود. (همچنین بخوانید؛ الگوهای قیمتی رایج در تحلیل تکنیکال) پس از حرکات قابلتوجه قیمت (صعودی یا نزولی) سطوح حمایتی و مقاومتی معمولاً در کنار سطوح فیبوناچی قرار میگیرند.
سطوح فیبوناچی ریتریسمنت ثابت هستند، برخلاف میانگینهای متحرک که همراه باقیمت حرکت میکنند. ماهیت استاتیک سطوح ریتریسمنت باعث میشود در تحلیل تکنیکال این ترازها بهسرعت و آسانی شناسایی شوند. این سطوح باعث میشوند تا معامله گران یک پیشبینی نسبت به آینده داشته باشند و بااحتیاط بیشتر قیمت را در سطوح مختلف مورد آزمایش قرار دهند. این سطوح نواحی منعطفی هستند، بهطوریکه تحلیل گران پرایس اکشن معتقدند قیمت میتواند آنها را بشکند یا با آنها ادغام شوند و یا وارد رکود شود.
معامله با ترازهای فیبوناچی ریتریسمنت
سطوح فیبوناچی ریتریسمنت میتوانند در روندهای صعودی بهعنوان معیاری برای تعیین حد سود در نظر گرفته شوند. بهتر است در استفاده از ترازهای فیبوناچی ریتریسمنت از اندیکاتورهای stochastic و یا MACD برای دریافت تائید و افزایش دقت تحلیل استفاده کنید. (بیشتر بخوانید؛ معرفی اندیکاتور MACD و نحوه استفاده از آن). در روندهای نزولی این سطوح در صورت شکسته شدن توسط قیمت میتوانند برای فروش کوتاهمدت مورداستفاده قرار بگیرند. هنگامیکه یک سطح با سطوح دیگر اندیکاتورها مانند میانگین متحرک ۵۲ روزه همپوشانی پیدا میکند، به یک سطح حمایت یا مقاومت بسیار قوی تبدیل میشود. (همچنین بخوانید؛ Stochastics: اندیکاتوری دقیق برای خرید و فروش)
مهمترین سطح فیبوناچی برای پایش، تراز ۰٫۶۱۸ است که همان معکوس نسبت طلایی ۱٫۶۱۸ یا Phi است. در سطح ۰٫۶۱۸ تمایل به بازگشت قیمت بسیار زیاد است، جایی که فروشندگان از ترس ادامه روند صعودی و دور ماندن از قافله به صفهای خرید هجوم میبرند. درروند نزولی، سطح قیمت ۰٫۶۱۸ منطقهای است که خریداران نهایی خسته میشوند و فروشندگان از فرصت به وجود آمده برای بستن موقعیت معاملاتی خود استفاده میکنند و نوسان گیرها وارد میدان میشوند تا قیمت را به پایین سوق دهند و باعث ادامه روند نزولی شوند. بسیاری از معامله گران ترجیح میدهند تا پنج کندل بعد از سطوح فیبوناچی ریتریسمنت را ببینند و سپس وارد موقعیت معاملاتی شوند.
گردآوری: گروه مشاوران مالی سامان