معاملهگران روند سعی میکنند تا از وضعیت و خلاصه روند سود ببرند. چند راه برای انجام این کار وجود دارد. مطمئناً هیچ اندیکاتوری بلیت کسب ثروت را به شما نمیدهد چراکه معاملهگری شامل پارامترهای دیگر ازجمله مدیریت ریسک و روانشناسی بازار میشود. اما اندیکاتورهای مشخصی در طول زمان امتحان خود را پس دادهاند و در بین معاملهگران، محبوب و پرطرفدار شدهاند.
در این مقاله ما (گروه مشاوران مالی سامان) دستورالعمل کلی و استراتژیهای هریک از ۴ اندیکاتور مطرح بازار سرمایه را شرح میدهیم. از این راهنما برای بهبود و یا ساخت استراتژیهای شخصی خود استفاده کنید. (همچنین دانلود کنید؛ آموزش تحلیل تکنیکال و معاملهگری با نرم افزار Advance GET).
تحلیل تکنیکال مبحث بسیار گستردهای است بهطوریکه در آن از الگوها و اندیکاتورهای تکنیکال بهطور همزمان استفاده میشود. اگر شما یک معاملهگر تکنیکال هستید و یا علاقه به توسعه دانش خود در این زمینه دارید، میتوانید مقالات آموزشی گروه ما را در این زمینه مطالعه بفرمایید. جهت دسترسی به مقالات آموزشی تحلیل تکنیکال اینجا کلیک کنید.
میانگین متحرک
میانگین متحرک با ایجاد یک خط جریان یکنواخت، روندی صاف و ملایم از تغییرات قیمت را به شما میدهد. خط میانگین متحرک نشاندهنده متوسط قیمت در طول یک دوره زمانی است. اما معاملهگران از کدام معیار میانگین متحرک و در چه بازه زمانی (Timeframe) بهره میبرند. برای سرمایهگذاران با افق زمانی بلندمدت متوسط روزانه ۲۰۰، ۱۰۰ و ۵۰ روزه مناسب و پرکاربرد است.
روشهای مختلفی برای استفاده از میانگین متحرک وجود دارد. اولین روش شامل در نظر گرفتن زاویه میانگین متحرک است. اگر میانگین عمدتاً بهصورت افقی برای مدتزمان طولانی حرکت کند آنگاه قیمت فاقد روند است و اصطلاحاً دارای روند خنثی است. اگر زاویه میانگین مثبت و رو به بالا باشد آنگاه روندِ قیمت صعودی است. میانگینهای متحرک پیشبینی نمیکنند، آنها بهسادگی رفتار قیمت را نشان میدهند، که بهطور متوسط و در یک دوره زمانی به چه شکلی است. (همچنین بخوانید؛ هفت ریسک استفاده از میانگین متحرک).
تقاطع یا Crossovers یکی دیگر از راههای استفاده از میانگین متحرک است. با قرار دادن یک میانگین ۲۰۰ یا ۵۰ روزه در چارت قیمتی خود، میتوانید سیگنالهای خریدوفروش را ببینید. سیگنال خرید زمانی رخ میدهد که میانگین ۵۰ روزه خط میانگین متحرک ۲۰۰ روزه را به سمت بالا میشکند. و بالعکس، یعنی سیگنال فروش زمانی صادر میشود که میانگین ۵۰ روزه، خط میانگین ۲۰۰ روزه را به سمت پایین میشکند. بازههای زمانی را با توجه به سبک معاملهگری خود میتوانید تغییر دهید.
زمانی که قیمت، میانگین متحرک را به سمت بالا میشکند بهعنوان نوعی سیگنال خرید در نظر گرفته میشود و زمانی که قیمت، خط میانگین متحرک را به سمت پایین قطع میکند شاهد سیگنال فروش هستیم. ازآنجاکه قیمت بیثباتتر از میانگین متحرک است، همانطور که چارت قیمتی بالا نشان میدهد، این روش مستعد سیگنالهای نادرستتری است. (همچنین بخوانید؛ پرش میانگین متحرک)
میانگین متحرک میتواند پشتیبانی یا مقاومت در برابر قیمت را نیز نشان دهد. شکل زیر یک میانگین متحرک ۱۰۰ روزه را بهعنوان پشتیبان نشان میدهد.
MACD (میانگین متحرک متقارن همگرا)
MACD یک اندیکاتور نوسانی است که بالا و پایین مقدار صفر نوسان میکند. این اندیکاتور وضعیت روند و شتاب حرکتی را نشان میدهد. (همچنین بخوانید؛ تشخیص اصلاح روند به کمک MACD).
یکی از استراتژیهای پایهای MACD این است که کدام سمت صفر خطوط MACD را ببیند. MACD بالاتر از صفر برای یک دوره طولانیمدت نشاندهنده روند صعودی است و پایین صفر برای یک دوره طولانیمدت نشاندهنده روند نزولی است. سیگنالهای خرید بالقوه زمانی اتفاق میافتد که MACD حرکتی بالاتر از صفر داشته باشد و زمان عبور از خط صفر به سمت پایین میتواند موقعیت مناسب فروش باشد. (همچنین بخوانید؛ معرفی اندیکاتور MACD و نحوه استفاده از آن).
Crossovers خط سیگنال نشاندهنده سیگنالهای خریدوفروش میتواند باشد. MACD دارای دو خط – یک خط سریع و یک خط آهسته است. سیگنال خرید زمانی رخ میدهد که خط سریع از خط آهسته به سمت بالا عبور و سیگنال فروش زمانی اتفاق میافتد که خط سریع از خط آهسته به سمت پایین عبور میکند. (برای اطلاعات بیشتر بخوانید؛ تشخیص اصلاح روند به کمک MACD).
RSI (شاخص قدرت نسبی)
RSI یکی دیگر از نوسانگرها است، اما چون مقدار آن بین صفرتا ۱۰۰ نوسان میکند، اطلاعات متفاوتی نسبت به MACD در اختیار معاملهگر قرار میدهد. (همچنین بخوانید؛ تفاوت اصلی بین اندیکاتور MACD و شاخص قدرت نسبی چیست؟).
یکی از راههای تفسیر RSI مشخص کردن نقاط اشباع خریدوفروش است. زمانی که مقدار RSI بالاتر از ۷۰ قرار میگیرد نشاندهنده اشباع در محدوده خرید است و زمانی که مقدار RSI کمتر ۳۰ و برای دوره طولانیمدت قرار میگیرد، حکایت از اشباع فروش دارد و میتواند ناحیه مناسب خرید باشد. در یکروند صعودی قوی قیمت اغلب برای دورههای پایدار به ۷۰ و بالاتر میرسد و روند نزولی میتواند در مدتزمان کوتاهی به ۳۰ یا کمتر برسد. درحالیکه سطوح بالای خریدوفروش بیشازحد، گاهی اوقات دقیق هستند، اما ممکن است سیگنالهای بهموقع برای معاملهگران روند را ارائه ندهند. (همچنین بخوانید؛ چرخه سهام: آنچه بالا میرود باید پایین بیاید).
یک استراتژی مناسب خرید در زمان نزدیک اشباع فروش بهشرط وجود روند صعودی و قرارگیری در موقعیت فروش در زمان نزدیک به منطقه اشباع خرید و در صورت روند نزولی است.
فرض کنید روند بلندمدت سهام صعودی است. یک سیگنال خرید زمانی رخ میدهد که RSI زیر ۵۰ حرکت کند و سپس به بالای آن بازگردد. اساساً این حالت بدین معناست که اصلاح قیمت رخداده است و معامله گران به همین دلیل شروع به خرید سهام کردهاند (با توجه به RSI) و روند صعودی ادامه مییابد. سطح ۵۰ به این دلیل موردتوجه است که درروند های بلندمدت صعودی مقدار RSI به سطح ۳۰ نمیرسد مگر اینکه شاهد تغییر بسیار ناگهانی و شدید باشیم. سیگنال فروش زمانی رخ میدهد که خط RSI به کمتر از ۵۰ سقوط کرده است.
خطوط روند یا میانگین متحرک میتوانند به تشخصی روند کمک کنند همچنین تائیدی برای سیگنالهای خریدوفروش صادرشده هستند. (همچنین بخوانید؛ چگونه رفتار بازار بر اندیکاتورهای تکنیکال تأثیر میگذارد).
حجم تعادلی OBV
حجم بهتنهایی یک اندیکاتور بسیار مفید است و OBV بسیاری از اطلاعات حجم را میگیرد و بر روی یک خط نمایش میدهد. این اندیکاتور فشار انباشتهشده خرید یا فروش را اندازه میگیرد بهطوریکه مقدار حجم روز را در صورت مثبت بودن به مقدار قبلی اضافه و صورت منفی بودن از مقدار روز قبل کم میکند.
در حالت مطلوب، روند باید حجم را تائید کند و بالعکس. یک افزایش قیمت باید همراه با افزایش OBV باشد؛ یک سقوط قیمت هم باید با کاهش OBV همراه باشد.
در شکل زیر روند قیمت همراه با مقدار OBV رشد میکند. ازآنجاکه OBV افت حرکتی نداشته است لذا نشانه خوبی است که روند کنونی ادامه خواهد یافت.
اگر OBV صعودی باشد و قیمت روندی مخالف آن را در لحظه داشته باشد، بهاحتمال بسیار زیاد قیمت از OBV تقلید میکند. اگر قیمت رو به افزایش و OBV بهصورت مسطح یا سقوط است، قیمت ممکن است در بالاترین مقدار خود قرارگرفته باشد. اگر قیمت در حال سقوط باشد و روند OBV خنثی باشد آنگاه بهاحتمالزیاد قیمت به کف مقدار خود رسیده است.
جمعبندی
اندیکاتورها میتوانند اطلاعات قیمتی را سادهتر کنند، همچنین سیگنالهای معاملاتی را صادر و جریان روند را به ما نشان میدهند.
اندیکاتورها را میتوان در تمام فریمهای زمانی استفاده کرد و دارای متغیرهایی هستند که میتوان آنها را با توجه به ترجیحات خاص تنظیم کرد. اندیکاتورها را در استراتژی خود ترکیب کنید و یا از روشهای خود بهره ببرید همچنین نقاط ورود و خروج بهینه را بر اساس روند تعیین و از معاملات خود لذت ببرید. هر اندیکاتور میتواند به شیوهای بیشتر ازآنچه مشخصشده استفاده شود. اگر اندیکاتور مشخصی را دوست دارید، بیشتر در مورد آن تحقیق کنید و قبل از معامله بر اساس آن سعی کنید روش کار اندیکاتور را بهخوبی فرابگیرید.
منبع: گروه مشاوران مالی سامان