ما هیچوقت قادر نخواهیم بود تا تدبیر و اندیشه بازار را با دقت ۱۰۰ درصد پیشبینی کنیم، اما این موضوع برخی از تحلیلگران بیباک سهام را از تلاش برای کمتر کردن شکاف پیشبینیها با واقعیت دلسرد نکرده است. یکی از ابزارهایی که برای این منظور طراحیشده است، نوسانگر Aroon است که ممکن است نتواند قبل از شروع روند آن را ببیند اما میتواند جهت حرکت و قدرت آن را اندازهگیری کند.
در میان شاخصهای اندازهگیری تحلیل تکنیکال، نوسانگر Aroon یکی از سادهترین اندیکاتورها است. و بسیار شگفتآور است که چطور کسی قبل از Tushar Chande به این معیار فکر نکرده بود. Chande در سال ۱۹۹۵ این اندیکاتور را طراحی کرد. Aroon یک کلمه در زبان سانسکریت به معنی شب و روز است، که مناسب اندازهگیری تلاشهایی برای تعیین زمان شکل گیری روند است.
همانند اکثر اندیکاتورهای تکنیکال، نوسانگر Aroon حرکات را طی یک دوره زمانی مشخص اندازهگیری میکند. به لحاظ تئوری، تعداد روزهای در نظر گرفتهشده میتواند دلخواه باشد، اما یک قانون نانوشته روزها را ۱۰ یا ۲۵ تعیین کرده است. ما ۱۰ را در نظر میگیریم تا محاسبات سادهتر شود. با مشخص کردن بالاترین و پایینترین سطح سهام طی این ده روز شروع میکنیم. با شمارش از ابتدای دوره ما به دنبال تعداد روزهایی هستیم که طول کشیده تا قیمت به آستانه بیشترین تغییرات قیمتی برسد.
بنابراین اگر سهام در روز اول باقیمت ۲۰۰ معامله میشد و در روز دوم به ۲۵۰ رسید و سپس در روز ۸ به کف ۱۶۰ برخورد کرد، آنگاه ما بهروزهای بین ۲ و ۸ علاقهمند خواهیم بود. آن را بر تعداد روزها تقسیم و سپس مقدار را بهصورت درصد بیان میکنیم. بهطوریکه ۲۰ به ما Aroon up و ۸۰ به ما Aroon down را میدهد. اگر Aroon بالاتر از ۷۰ بود، بهعبارتدیگر اگر سهام موردنظر در سه روز پایانی بیشترین تغییرات (مثبت یا منفی) را به نسبت ۷ روز دیگر تجربه کرد، آنگاه به این معنی است که روند قیمت در یکجهتِ بهخصوص شکلگرفته است. هر دو معیار متوسط Aroon Up و Aroon Down مزایای خود رادارند و معامله گران از آنها بهرهبرداری میکنند. Aroon Up سعی در اندازهگیری قدرت و زیست پذیری (دوام) روند صعودی و دیگری سعی در اندازهگیری روند نزولی در بازار را دارد. برخی از معامله گران تنها از یکی بهره میبرند.
نوسانگر Aroon دو شاخص Aroon Up و Aroon Down را به یک مقدار واحد که بین این دو درحرکت است تبدیل میکند. این oscillator دارای فرمولی است که نیازمند اندکی مهارت محاسباتی است. در ادامه فرمول را باهم بررسی میکنیم به امید اینکه برای شما سردرگمی ایجاد نکند.
Aroon Down را از Aroon Up کم کنید. همینه!
حال با این اطلاعات چه کنیم؟ برخی به دنبال مثبت یا منفی بودن Aroon و برخی هم به دنبال تقاطع Aroon هستند. هنگامیکه علامت نوسانگر از + به – تغییر میکند، بهعنوان یک نشانه برای فروش بهحساب میآید و البته حرکت مخالف نشاندهنده خرید است. هرچه دوره زمانی محاسبه Aroon طولانیتر شود، شاهد تغییرات کمتری هستیم. معامله گران کوتاهمدت میتوانند از دورههای ۱۰ تا ۲۵ روزه بهعنوان ورودی اندیکاتور استفاده کنند بهطوریکه در این حالت اسیلاتور تغییرات زیادی را نسبت به خط صفر تجربه میکند درحالیکه معامله گران بلندمدت بهتر است از دورههای ۲ تا ۳ ماه استفاده کنند. انتخاب اشتباهِ مدتزمان برای محاسبات ورودی میتواند موجب افزایش حساسیت Aroon شود.
مهم این است که به خاطر داشته باشید؛ نوسانگر Aroon، یک اندیکاتور با تأخیر است. انتظار تشخیص و تائید روند را از آن داریم اما لزوماً نمیتواند آن را پیشبینی کند. پنجرهای برای سرمایهگذاری بر روی روند است، قبل از اینکه سایر خریداران و فروشندگان آن را کشف کنند و به آن هجوم بیاورند.
جمعبندی
درست مانند سایر ابزارهای تحلیل تکنیکال، نوسانگر Aroon هم نیازی به دادههای حسابداری شرکتها مانند هزینه محصولات و خدمات و یا فروش آنها ندارد. در عوض، نوسانگر توانایی نشان دادن حرکات خریداران و فروشندگان در بازار را دارد و اینکه انتظار دارند بازار به چه سمتی حرکت کند.
منبع: گروه مشاوران مالی سامان