این اندیکاتور برای اولین بار توسط جورج لین توسعه داده شد، این اندیکاتور رابطه بین قیمت پایانی سهام و محدوده قیمتی مشخص در دورههای گذشته را اندازهگیری میکند.
معمولاً ۱۴ دوره گذشته بهعنوان دامنه موردنظر تعیین میشود و بسته به اهداف تحلیلگر این دوره میتواند ساعت، روز، هفته، ماه و یا سال را نشان دهد. ممکن است تحلیلگر بخواهد کل بخش را موردبررسی قرار دهد، برای این کار معمولاً ۱۴ ماه گذشته برای بررسی سهام یک شرکت خاص در نظر گرفته میشود.
Price Action
پیشفرض اندیکاتور Stochastics این است که قیمت بسته شدن سهم تمایل دارد به بالاترین Price Action ممکن در روز بازار برسد. Price action مجموعه قیمتهایی است که سهام در آن مجموعه در طول روز معاملهشده است. ممکن است سهام در قیمت ۱۰۰ تومان باز شود و در پایینترین قیمت ۹۰٫۷ تومان و بالاترین قیمت ۱۰۰٫۷ در طول روز معامله شود و درنهایت در قیمت ۱۰۰٫۵ تومان بسته شود. در این مثال Price Action مجموعه قیمت از ۹۰٫۷ (پایینترین قیمت روز) تا ۱۰۰٫۷ (بالاترین قیمت روز) را شامل میشود. اگر روند کلی چارت قیمت را نزولی فرض کنیم آنگاه قیمت بسته شدن تمایل دارد به پایینترین قیمت روز نزدیک شود و یا همان پایینترین قیمت روز باشد. منبع: گروه مشاوران مالی سامان
Jack D. Schwager مدیرعامل شرکت Wizard Trading و نویسنده کتابهایی با موضوعیت تحلیل تکنیکال، از اصطلاح “نرمالایز شده” برای توصیف نوساننمای stochastic استفاده میکند که مرزهای از پیش تعیینشده بالا و پایین قیمت را دارد. یک مثال از این نوسانگر شاخص قدرت نسبی (RSI) است که دامنهای از ۰ تا ۱۰۰ دارد و در محدوده ۲۰-۸۰ یا محدوده ۳۰-۷۰ تنظیم میشود. بسته بهنوعی دیدگاه شما برای تحلیل چه کلی باشد یا بخشی از چارت قیمت، بهتر است از ترکیب این دو اندیکاتور با یکدیگر استفاده شود. (برای مطالعه مقالات مرتبط با آموزش های مالی کلیلک کنید)
فرمول محاسبه
Stochastics با خط٪ K و خط٪ D اندازهگیری میشود و خط D% است که ما بهصورت دقیق کنترل میکنیم زیرا هر سیگنال کلیای را در نمودار قیمت نشان میدهد. خط K% به زبان ریاضی مطابق رابطه زیر تعریف میشود:
[(%K = 100[(C – L5close)/(H5 – L5
C = آخرین قیمت بسته شدن
L5 = کمترین قیمت در پنج دوره معاملاتی گذشته
H5 = بالاترین قیمت معامله شده در طی ۵ دوره گذشته
منبع: گروه مشاوران مالی سامان
فرمول خط مهم D% بهصورت زیر است:
(%D = 100 X (H3/L3
ما (تیم تولید محتوای گروه مشاوران مالی سامان) این فرمولها را به دلیل علاقه شخصی برای شما عزیزان شرح میدهیم. امروزه نرمافزاریهای تحلیل تکنیکال تمامی این محاسبات را بهراحتی انجام میدهند و تمام پروسه تحلیل تکنیکال را آسان و جالب میکنند بهطوریکه تحلیلگر از تحلیل تکنیکال لذت میبرد. بهمنظور درک این موضوع که سهام چه زمانی وارد منطقه اشباع خرید یا فروش میشود از اندیکاتور stochastics استفاده میشود به این دلیل که از دقت بالایی برخوردار است همچنین درک آن آسان است.
خط K سریعترین و D کندترین خط است. سرمایهگذار باید به خط D% و روند قیمت بهطور همزمان توجه داشته باشد، زمانی که خط D% بالای محدوده ۸۰ قرار گرفت به معنی قرارگیری سهم در منطقه اشباع خرید و زمانی که خط D% پایین محدوده ۲۰ قرار گرفت به معنای قرارگیری سهم در منطقه اشباع فروش است. زمانی که روند D% نزدیک منطقه ۸۰ بود، سرمایهگذار باید گزینه فروش را در استراتژی خود داشته باشد و برعکس یعنی زمانی که خط D% در محدوده زیر ۲۰ قرار گرفت بهتر است وارد موقعیت خرید شده و پس از تائید دیگر اندیکاتورها خرید بهصورت پلهای و با افزایش حجم انجام شود. منبع: گروه مشاوران مالی سامان
در طول سالها، دانشمندان مقالات زیادی در خصوص تدوین این اندیکاتورها نوشتند اما سرمایهگذار باید عملکرد stochastics را بهدرستی درک کنند.
نمودار فوق مربوط به سهام شرکت eBay است، در این نمودار تعدادی از موقعیتهای مناسب خرید در طول بهار و تابستان مشخصشدهاند. همچنین برخی از موقعیتهای فروش برای معامله گران کوتاهمدت یا نوسان گیر مشخصشده است. قویترین سیگنال خرید مرتبط با اوایل آوریل است که طی ۱۲ روز قیمت سهام از ۳۰ دلار تا مرز ۵۰ دلار رشد میکند. منبع: گروه مشاوران مالی سامان
نتیجهگیری
Stochastics یکی از محبوبترین اندیکاتورهای تحلیل تکنیکال به دلیل دقت بالا و نتایج صحیح است. این اندیکاتور بهراحتی توسط تمام معامله گران قابلدرک است و به سرمایهگذاران اجازه میدهد موقعیتهای معاملاتی را بهدرستی شناسایی کنند. (برای مطالعه مقالات مرتبط با سرمایهگذاری کلیلک کنید)
سرمایهگذاران دیگر چه میدانند؟
اگر فکر میکنید که از موقعیتهای سرمایهگذاری دیر مطلع میشوید شاید به این دلیل است که دیگر سرمایهگذاران اخبار مرتبط را پیگیری میکنند. با ثبتنام در خبرنامه وبسایت از آخرین اخبار بازارهای مالی و فرصتهای سرمایهگذاری در ایمیل خود باخبر شوید.
منبع: گروه مشاوران مالی سامان