برای برنامهریزی سرمایهگذاری فردی، دانستن نقاط قوت و ضعف، به همان اندازه که صرف تلاش و زمان برای متعهد ماندن به برنامه سرمایهگذاری مهم است، اهمیت دارد و شمارا در مسیر موفقیتِ سرمایهگذاری قرار میدهد. تمرکز این مقاله به درک هرچه بیشتر تخصیص دارایی و سرمایهگذاری است.
۱-ارزیابی کنید
بهترین مکان برای شروع هر سفر، شناختن مکانی است که در حال حاضر ایستادهاید. بهطورکلی هرچه شما جوانتر باشید، بیشتر تمایل به پذیرش ریسک دارید. در این مرحله الزامی به سرمایهگذاری ۱۰۰ درصدِ داراییها نیست. برای شروع میتوانید از بیمه بازنشستگی تأمین اجتماعی استفاده کنید. همین قدمِ اول، سادهترین و ابتداییترین روش سرمایهگذاری است.
افق زمانی یا مدتزمانی که نیاز دارید تا به پول برسید نیز به سن سرمایهگذار ارتباط دارد. اگر این افق بالاتر از ۲۵ سال باشد میتوان ریسک بیشتری پذیرفت. این به معنای پذیرش خطرات احمقانه نیست بلکه باید بهطور کامل در بازار سهام شرکت کرد تا بتوان تصمیمات عاقلانه در این خصوص گرفت. اگرچه که بازده سهام با توجه به طبیعت ذاتیاش، پر نوسانتر از سایر داراییها است اما این نکته را در نظر داشته باشید که در طول ۲۵ سال هیچچیزی به بازدهی بازار سرمایه نمیرسد. (همچنین بخوانید؛ مزایای سرمایهگذاری در بازار بورس).
با چند سؤال ساده، دانش سرمایهگذاری خود را ارزیابی کنید. آیا تابهحال یک تحلیل کامل فاندامنتال قبل از خرید سهام انجام دادهاید؟ آیا به اصول اولیه تخصیص دارایی و تنوع آشنا هستید؟ آیا ماهیت دارایی با درآمد ثابت را درک میکنید؟ (درخصوص تحلیل فاندامنتال بازار سهام، اینجا بیشتر بخوانید).
اگر به سؤالهای فوق و مانند آنها، پاسخ قطعی بله ندادید، بهتر است یک تخصیص دارایی با توجه به سن خود داشته باشید و ازآنجا به بعد شروع به سرمایهگذاری محافظهکارانه در صندوقهای درآمد ثابت کنید.
۲-بدانید چه چیزی دارید
ازآنچه دارید، آگاه باشید. با آخرین صورتهای مالی و سرمایهگذاری خود شروع کنید و مشخص کنید چه مقدار در اوراق، سهام و پول نقد دارید.
بعداً تصمیم بگیرید که چقدر وقت برای سرمایهگذاری شخصی اختصاص میدهید. هدف در این قسمت با ساعات واقعی سرمایهگذاری در هفته مشخص میشود. هرچه نسبتِ سرمایهگذاری در سهام نسبت به صندوق بالاتر باشد، تعهد زمانی بیشتر خواهد بود. اگر احساس میکنید که تا ۴-۵ ساعت در هفته میتوانید به تحقق سرمایهگذاری خود اختصاص دهید، پس میتوانید تا ۵ سهام را مدیریت کنید. (در این خصوص بخوانید؛ راهنمای مبتدیان بازار سهام – نحوه کسب درآمد از بورس).
۳-منابع اطلاعاتی خود را ارزیابی کنید
نیازی به خرید دادههای قیمتی از پایگاههای داده ندارید. بهراحتی میتوانید با توجه به منابع رایگان موجود در سطح اینترنت، سایت مرکزی بازارهای مالی مانند تالار بورس و اوراق بهادار TSE، فیپیران و دیگر منابع به اطلاعات قیمتی، صورتهای مالی و سایر منابع مالی رایگان و مطمئن دسترسی داشته باشید. هر وبسایت معتبر به شما میگوید که دادههای آن از چه زمانی تا از چه زمانی است، بنابراین شما میتوانید مطمئن باشید که اطلاعات شما بروز است.
از مقایسه نسبتها و گزارشها برای ساده کردن کار خود استفاده کنید. یک معیار برای ارزیابی سهام در نظر بگیرید و با استفاده از آن بین سهام موردبررسی چند نماد را فیلتر کنید. بسیاری از پلت فرمهای آنلاین این کار را برای شما بهسادگی انجام میدهند.
۴-تدوین استراتژی
مزایای زیادی در تخصیص استراتژی مبتنی بر ETF و صندوقهای درآمد ثابت وجود دارد. همین دو مورد میتواند بار زیادی از دوش شما بردارد. تصمیم بگیرید که به کدام سمت بازار بیشتر علاقه دارید، در چه بخش، صنعت و کلاس دارایی میخواهید وارد شوید. در این حالت مدیریت سبد برایتان شیرینتر خواهد بود.
با نگاه به شاخص کل بازار و بخشهای مختلف شروع کنید. عاقلانه است که از این بخشها در سرمایهگذاری خود دور نشویم. اگر ۷۰ درصد از سبد خود را به بخش تکنولوژی اختصاص دادهاید اما این بخش تنها ۱۰ درصد از بازار را در اختیار داشته باشد، منطقیتر است سرمایهگذاری خود را در این بخش کاهش دهید.
اگر بخواهید در بخش محصولات بهداشتی که بهطور مثال ۳۰ درصد از کل بازار را به خود اختصاص داده، سرمایهگذاری کنید میتوانید از ETF هایی که این بخش را پوشش میدهند بهره ببرید. (همچنین بخوانید؛ معرفی دو صندوق قابل معامله برتر (ETF)).
ایده خوبی است که یک watch list یا دیدهبان بازار تهیه کنید و نمادهایی که در مورد آنها مطالعه کردهاید و برایتان جذاب است در آن قرار دهید. ممکن است شرکتی وجود داشته باشد که به آن علاقهمند هستید اما تصمیم خود را برای سرمایهگذاری نهایی در خصوص آن نگرفتهاید. این لیست را هفتگی بازبینی کنید. زمان فروش یک نماد از سبد، این لیست میتواند بهروز شود.
۵-ارزیابی و تنظیم استراتژی
یک برنامه برای ارزیابی پیشرفت خود داشته باشید. این مسئله تنها به نحوه بازدهی شما ارتباط ندارد چراکه شما از نحوه تخصیص داراییها و عملکرد گذشته خود درس میگیرید. با مرور عملکرد گذشته خود میتوانید اقدام به متعادل کردن سبد سرمایهگذاری خود کنید.
هنگام بررسی داراییهای فردی به اصول سرمایهگذاری خود نگاه کنید تا مطمئن شوید چیزی تغییر نکرده است. اگر از عملکرد خود راضی هستید و تصمیم به افزایش موارد سرمایهگذاری دارید، مطمئن شوید که زمان کافی برای مدیریت موقعیتهای جدید سرمایهگذاری رادارید. (برای مطالعه مقالات آموزشی سرمایهگذاری، اینجا کلیک کنید).
جمعبندی
شما همیشه یاد خواهید گرفت. شاید بهتر است این ضربالمثل را یادآوری کنیم که؛ سفر همان لحظههایی است که زندگی میکنیم تا به هدف برسیم. بعد از شروع به شناخت مفاهیم مالی، بسیار سریع در این زمینه پیشرفت میکنید. اعتمادبهنفس داشته باشید و آن را در ابتدای راه با ETF ها و صندوقهای سرمایهگذاری کسب کنید. برای آموختن سرمایهگذاری در هر قسمتی زمان صرف کنید.
منبع: گروه مشاوران مالی سامان